Psychopsiella limminghei

Door Jannie Boschloo


Dit orchideetje behoort als enige soort tot het geslacht Psychopsiella. Vóór 1982 werd het tot het geslacht Psychopsis gerekend.
Het komt voor in Brazilië en Venezuela.
Ik kocht de Psychopsiella limminghei in het voorjaar van 2019. Het zat op een klein blokje van kurk en al gauw groeide het aan de bovenkant van het blokje af. Voorjaar 2020 zette ik het op een hardhouten plankje met voldoende ruimte voor de volgende jaren.
Het orchideetje kruipt als het ware op zijn buik naar boven, plat tegen het hout. Het heeft een rhizoom met daaraan dicht op elkaar groeiende afgeplatte pseudobulbjes. Zij dragen op hun beurt twee elliptische groene, met rood gemarmerde blaadjes. Dit is echter moeilijk te zien, omdat ze over elkaar heen groeien. Als een blaadje volgroeid is, stop ik er voorzichtig een klein plukje sfagnum onder. Zo blijft het orchideetje na een sproeibeurt nog een beetje langer vochtig. Het rhizoom kan zich ook vertakken, zodat het orchideetje gedeeld kan worden. De pseudobulbjes zijn 2 cm lang en omgeven door papierdunne schutblaadjes. De blaadjes worden 3-4 cm lang. Meestal komt er een groter en een wat kleiner blaadje.
Het blokje hangt bij mij in de huiskamer op het noorden, omdat het geen direct zonlicht kan verdragen. Elke dag wordt het gesproeid met lauw water. Van maart t/m juni krijgt het een N-houdende mest en van juli t/m oktober een P-houdende mest. Van november t/m februari krijgt het orchideetje 3x per week een beetje water, maar geen mest.
In juni 2020 kwam er bij mijn Psychopsiella limmighei een bloemstengel van 10 cm vanaf de basis van een pseudobulbje tussen de papierdunne schutblaadjes door tevoorschijn. De ontwikkeling van het bloempje duurde wel een paar weken. Voor het kleine orchideetje is het namelijk een vrij groot bloempje, 3 tot 4 cm. De sepalen en de petalen zijn roodbruin met groengele streepjes. De lip is 2 cm breed en heeft een inkeping in het midden. De kleur is helder geel met oranje stippen aan de onderkant en de smalle hals heeft een oranje bandje aan de bovenkant.
Iets beneden het bloempje was op de bloemstengel nog een aanzet voor een tweede bloempje. Ik stond op het punt om de bloemstengel af te knippen, maar had het een paar dagen druk met andere dingen, toen plotseling deze aanzet begon op te zwellen en te groeien. Gelukkig maar, want er kwam dus nog een tweede bloempje! Precies even groot en mooi als het eerste.
Dit geeft aan waarom dit orchideetje heel lang tot het geslacht Psychopsis behoorde. Want ook de bloemstengels van dat geslacht kunnen meerdere bloemen na elkaar geven. De stengels mogen niet afgeknipt worden, tenzij die verdord zijn.
Dat verdorren van de bloemstengel van de Psychopsiella limminghei gebeurde, nadat het tweede bloempje was afgevallen. Wacht dus met afknippen! Er kunnen zelfs tot 5 bloempjes per bloemstengeltje komen.
De bloempjes van mijn Psychopsiella limminghei kwamen in juli en augustus, maar kunnen ook incidenteel in een andere maand komen. De bloei van elk bloempje duurde 3 weken.
Toen het eerste bloempje was uitgebloeid, begon de aanzet ook uit te groeien tot een bloemstengeltje. Deze staat loodrecht op het eerste bloemstengeltje. Ook hieraan kwam een bloempje.
In 2021 ging het nog beter. Er kwamen zelfs twee bloemstengeltjes. Aan de ene kwamen twee bloempjes en aan de andere één. De tweede en derde bloei gaven aan beide stengeltjes één bloempje. Er was ook nog een aanzet te zien voor de vierde bloei. Wat een feest!

Bronnen: “Geïllustreerde orchideeën encyclopedie” van Z. Ježek
“The new encyclopedia of orchids” van I. la Croix
“Miniature orchids” van R. Tyson Northen
“Orchids” van Botanica’s

 

  Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging.
Deel je passie met andere orchideeënliefhebbers. © Kring Utrecht